fbpx

Biliárd

Pályafoglalás: +36 30 22 88 555

28Biliárd árak

/óra

Foglalás lemondását legkésőbb 2 órával a foglalás kezdete előtt áll módunkban elfogadni, ellenkező esetben a foglalás teljes ​időtartamát ki kell fizetni! Megértésüket köszönjük!

10:00 – 16:00 16:00 – zárásig
Hétfő 2.600 Ft 2.600 Ft
Kedd 2.600 Ft 2.800 Ft
Szerda 2.600 Ft 2.800 Ft
Csütörtök 2.600 Ft 2.800 Ft
Péntek 2.800 Ft 3.200 Ft
Szombat 2.800 Ft 3.200 Ft
Vasárnap 2.800 Ft 2.800 Ft

Adott egy biliárdasztal, golyók, és a dákó, de mit is lehet velük játszani? Vannak-e szabályok? A biliárd tulajdonképpen ​összefoglaló neve azoknak a játékoknak, amelyeket speciális, keretezett asztalon, golyók, és dákó segítségével játszanak. ​Magyarországon a pool, a snooker, a karambol és a fás/bábus biliárd a legelterjedtebbek.

Pool biliárd

A pool biliárd a legnépszerűbb játéktípus, 6 lyukas asztalon játszák, a dákóval a fehér golyót lökik meg, amivel a színes („tele” ​és „csíkos”) golyókat a lyukakba lökik. A szabványos, versenyeken is használt asztal 9 láb (2,7 méter) hosszú és fele olyan ​széles, de vannak kisebb, 7 és 8 láb hosszú asztalok is.

A pool biliárdnak is több változata, játékneme létezik, hazánkban a legelterjedtebb az úgynevezett 8-as játék.

8-as játék: A 15 golyót háromszög alakban feltesszük úgy, hogy középen legyen a 8-as és a hátsó két sarokban ellentétes ​(„tele” és „csíkos”) golyók legyenek, majd a kezdőlökés után golyócsoportot választunk (a „tele” vagy a „csíkos” golyókkal ​lehetünk). Az nyer, aki saját golyócsoportjának mindegyik golyóját belöki, majd a végén a fekete 8-ast. Bármelyik golyót ​bármelyik lyukba be lehet lökni, azonban csak akkor folytathatjuk a lökést, ha az adott golyó az előre bemondott lyukba esik ​be.

9-es játék: Az első kilenc golyót kell rombusz alakban elhelyezni az asztalon, úgy, hogy elől legyen az 1-es, középen pedig a 9-​es. A kezdőlökés után növekvő sorrendben kell a golyókat eltalálni, az nyer, aki a 9-es golyót lyukba juttatja. Mivel a szabályok ​csak azt írják elő, hogy az asztalon lévő legalacsonyabb számozású golyót kell a fehérrel először eltalálni, megnyerhetjük a ​partit „kombinációval” is, például ha a 2-es golyó eltalálása után a fehér belöki a 9-est.

10-es játék: 1-től 10-ig kell sorrendben eltalálni a golyókat a fehérrel, mint a 9-es játékban, azonban a 8-as játékhoz hasonlóan ​a véletlenül beesett golyók nem „érnek”, itt is be kell mondani, hogy melyiket hova szánjuk.

14/1-es játék: Ennél a játéknemnél a 8-as játékhoz hasonlóan be kell mondani, melyik golyót melyik lyukba szeretnénk lökni, ​viszont a fehér golyóval bármelyik golyót lökhetjük (tele, csíkos vagy fekete 8-as). Az első 14 golyó lyukba lökése után az ​asztalon lévő 15.-et és a fehéret a helyén hagyjuk, és mielőtt a következő lökésre sor kerülne, ismét háromszögbe kell állítani a ​14 golyót úgy, hogy az első helyet szabadon hagyjuk. A 15. golyót, ami az előbb a helyén maradt, úgy kell a lyukba löknünk, ​hogy közben sikerüljön megbontani a háromszöget és folytathassuk a játékot szabad golyókkal. Minden golyó egy pontot ér, a ​játék akkor fejeződik be, amikor valamelyik játékos eléri az előírt pontszámot.

Snooker

Pályafoglalás: +36 30 22 88 555

2.800 Ft / óra

Foglalás lemondását legkésőbb 2 órával a foglalás kezdete előtt áll módunkban elfogadni, ellenkező esetben a foglalás teljes ​időtartamát ki kell fizetni! Megértésüket köszönjük!

 

A televízióból is ismert népszerű játékot a pool-nál jóval nagyobb, 12 láb (3,7 méter) hosszú asztalon, viszont kisebb golyókkal ​játsszák. A golyók közül 15 db piros, és 6 db „színes”.

Felváltva kell lyukba löknünk 1 pirosat, majd 1 színeset. A pirosak a lyukban maradnak, a színeseket viszont mindig vissza kell ​helyezni saját helyükre, hogy minden újabb piros golyó után bármelyik színest lehessen lökni. Érdemes minél magasabb ​értékű színest lökni, azzal több pont szerezhető. Amikor a pirosak elfogynak, a színesek értékük szerint növekvő sorrendben ​következnek. Az a játékos nyer, aki annyi pontszámot ér el, hogy ellenfelének már nem marad az asztalon elegendő pontja, ​hogy behozza. Ebben a játékban ha valaki hibázik, az ellenfél kap plusz pontot.

A „snooker” szó egyébként olyan állást jelent (minden játéktípusban), amikor a lökőgolyó (a fehér) és az eltalálandó célgolyó ​között akadálygolyó van, tehát „nem látunk rá” a célgolyóra. Amikor nincs belökhető célgolyónk, a legtöbbször érdemes ​„biztonsági” lökést löknünk, azaz a fehér golyót elbújtatni egy akadály mögé, „snooker” helyzetet létrehozva ellenfelünk ​számára, azaz „elrontva” állását.

A snooker golyók pontértékei:

  • piros: 1 pont
  • sárga: 2 pont
  • zöld: 3 pont
  • barna: 4 pont
  • kék: 5 pont
  • rózsaszín: 6 pont
  • fekete: 7 pont

StatiON Debrecen

Elérhetőségeink

stationdebrecen.foglalas@gmail.com

4025 Debrecen, Petőfi tér 10.

+36 30 22 88 555

Nyitvatartás

HÉTFŐ – CSÜTÖRTÖK:
10.00 – 24.00

PÉNTEK – SZOMBAT:
10.00 – 02.00

VASÁRNAP:
10.00 – 24.00

Térkép