Biliárd
Biliárd szabályok

Adott egy biliárdasztal, golyók, és a dákó, de mit is lehet velük játszani? Vannak-e szabályok? A biliárd tulajdonképpen összefoglaló neve azoknak a játékoknak, amelyeket speciális, keretezett asztalon, golyók, és dákó segítségével játszanak. Magyarországon a pool, a snooker, a karambol és a fás/bábus biliárd a legelterjedtebbek.

Pool biliárd

A pool biliárd a legnépszerűbb játéktípus, 6 lyukas asztalon játszák, a dákóval a fehér golyót lökik meg, amivel a színes („tele” és „csíkos”) golyókat a lyukakba lökik. A szabványos, versenyeken is használt asztal 9 láb (2,7 méter) hosszú és fele olyan széles, de vannak kisebb, 7 és 8 láb hosszú asztalok is.

A pool biliárdnak is több változata, játékneme létezik, hazánkban a legelterjedtebb az úgynevezett 8-as játék.

  • 8-as játék: A 15 golyót háromszög alakban feltesszük úgy, hogy középen legyen a 8-as és a hátsó két sarokban ellentétes („tele” és „csíkos”) golyók legyenek, majd a kezdőlökés után golyócsoportot választunk (a „tele” vagy a „csíkos” golyókkal lehetünk). Az nyer, aki saját golyócsoportjának mindegyik golyóját belöki, majd a végén a fekete 8-ast. Bármelyik golyót bármelyik lyukba be lehet lökni, azonban csak akkor folytathatjuk a lökést, ha az adott golyó az előre bemondott lyukba esik be.
  • 9-es játék: Az első kilenc golyót kell rombusz alakban elhelyezni az asztalon, úgy, hogy elől legyen az 1-es, középen pedig a 9-es. A kezdőlökés után növekvő sorrendben kell a golyókat eltalálni, az nyer, aki a 9-es golyót lyukba juttatja. Mivel a szabályok csak azt írják elő, hogy az asztalon lévő legalacsonyabb számozású golyót kell a fehérrel először eltalálni, megnyerhetjük a partit „kombinációval” is, például ha a 2-es golyó eltalálása után a fehér belöki a 9-est.
  • 10-es játék: 1-től 10-ig kell sorrendben eltalálni a golyókat a fehérrel, mint a 9-es játékban, azonban a 8-as játékhoz hasonlóan a véletlenül beesett golyók nem „érnek”, itt is be kell mondani, hogy melyiket hova szánjuk.
  • 14/1-es játék: Ennél a játéknemnél a 8-as játékhoz hasonlóan be kell mondani, melyik golyót melyik lyukba szeretnénk lökni, viszont a fehér golyóval bármelyik golyót lökhetjük (tele, csíkos vagy fekete 8-as). Az első 14 golyó lyukba lökése után az asztalon lévő 15.-et és a fehéret a helyén hagyjuk, és mielőtt a következő lökésre sor kerülne, ismét háromszögbe kell állítani a 14 golyót úgy, hogy az első helyet szabadon hagyjuk. A 15. golyót, ami az előbb a helyén maradt, úgy kell a lyukba löknünk, hogy közben sikerüljön megbontani a háromszöget és folytathassuk a játékot szabad golyókkal. Minden golyó egy pontot ér, a játék akkor fejeződik be, amikor valamelyik játékos eléri az előírt pontszámot.
Kapcsolat
4025 Debrecen, Petőfi tér 10.